Wavefoil

Wavefoil

Stillbilder
Prosjektet

Wavefoil har utviklet uttrekkbare baugfolier som gir betydelige drivstoffbesparelser, reduserte bevegelser og en mer komfortabel opplevelse til sjøs.

Det har vært kjent i over 150 år at fartøyer med vinger – eller folier – i baugen delvis eller utelukkende kan drives frem av bølgeenergi. Foliene genererer løft når fartøyet beveger seg opp og ned i bølger, og løftet har typisk en fremdriftskomponent som er større enn luftmotstanden.

Enkelt sagt, bølgekraft omdannes direkte til fremdriftskraft.

Et fartøy i bølger opplever ekstra motstand sammenlignet med rolig vanndrift. For bølgelengder som ligner skroglengden, vil denne ekstra motstanden bli forsterket på grunn av resonans, noe som innebærer store hiv- og pitchbevegelser. Wavefoils uttrekkbare buefolier demper disse bevegelsene slik at den ekstra motstanden reduseres.

Så hvor mye drivstoff kan du spare? Det avhenger av skipet, dets hastighet, foliestørrelsen og plasseringen, og bølgeforholdene.

Drivstoffbesparelse for egnede skip er i området 5-15 %.

Å spare drivstoff er ikke den eneste fordelen med baugfolier. Økt komfort, reduserte vibrasjoner, mindre spray, økt betjeningsevne og muligheten til å opprettholde høyere hastigheter i bølger for en gitt kraft er noen andre perspektiver.

 

Rastlaus i samarbeid med Terje Huse laget en promoteringsvideo som viser hvordan wavefoilen reagerer i forhold til bølgenivået. Rastlaus Media stod for deler av produksjonen og laget visuelle effekter med 3D-animasjon.

Kunde

Wavefoil

Underleverandør:

 Terje Huse

Produsent

Rastlaus Media

Animasjon og Illustrasjon

Cato Skogvoll